UG Zadrugarice (zadrugarice.org) u okviru svog programa promocije alternativne i angažovane umetnosti i kulture u periodu od 20. do 25. februara organizuju u Nišu Međunarodni festival queer filma Merlinka. Merlinka festival je jedna regionalna inicijativa, kojom rukovode Gej-Lezbejski Info Centar i Dom omladine Beograd, i koja se realizuje već šest godina za redom, a ove godine po prvi put i u Nišu.

Internacionalni festival queer filma “Merlinka” organizovan je sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, koji je i otvorio prvi festival.

Film je jedna od onih umetničkih formi koje najbolje dolaze do građana/ki. Organizacijom jednog ovakvog festivala Zadrugarice u saradnji sa partnerima žele da doprinesu stvaranju jedne bolje i slobodnije Srbije za sve njene građane i građanke. Vodeća tema ovogodišnjeg Merlinka Festivala je sloboda. Sloboda u kontekstu prava da svako bude ono što jeste, ali i u smislu borbe za slobodu i njeno očuvanje, jer osvojene slobode u svakom trenutku mogu  da budu ugrožene.

Gostovanje Internacionalnog film festivala „Merlinka“ u Nišu realizuje se uz podršku Fondacije Hajnrih Bel Beograd i zahvaljujući saradnji i partnerskoj podršci GLIC (Beograd), Doma omladine Beograd, organizacije ProAktiv, Kupina filma i Medija centra Niš.

SVEČANO OTVARANJE I SVA ŠEST DANA FESTIVALA ODIGRAĆE SE U MALOJ SALI BIOSKOPA KUPINA (BALKANSKA 2, NIŠ).

Ulaz na sve projekcije je SLOBODAN!

merlinka nis

PROGRAM

Petak, 20. februar

19:00h Svečano otvaranje/razgovor sa osnivačem festivala i gej aktivistom Predragom Azdejkovićem

20:00h Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda

Campaign of Hate: Russia and Gay Propaganda
Režija: Scott Stern, Michael Lucas
SAD, Rusija, 2014
Dokumentarni film
Trajanje: 78 min.
Jezik: Engleski, ruski
Titl: Srpski

IMDb 

Dok se u većem delu sveta teži ka jednakosti homoseksualaca, u Rusiji se izgleda ide u suprotnom smeru. Antigej raspoloženje i zakoni brzo osvajaju ovu zemlju. Ruski parlament je 2013. godine izglasao zabranu takozvane „gej propagande“ kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom. Nadamo se da će gledaoci uvideti kakva je stvarna situacija nakon što odgledaju ovaj dokumentarac.

Subota, 21. februar

17:00h Momci

Boys
Režija: Mischa Kamp
Uloge: Gijs Blom, Ko Zandvliet, Jonas Smulders
Holandija, 2014.
Igrani film
Trajanje: 78 minuta
Jezik: Holandski
Titl: Srpski
Nagrade: Best Youth Film Lucas festival

IMDb 

Film govori o Sigeru, povučenom petnaestogodišnjem sportisti koji spoznaje ljubav na letnjem raspustu. Siger trenira u novom timu za nacionalni šampionat u trci štafeta i sreće neobičnog i nepredvidivog Marka. Prijateljstvo koje se među njima razvija deluje sasvim obično, ali Siger skriva jača osećanja prema Marku. On se bori sa sobom kada na videlo izlazi da je Mark zaljubljen u njega.

Sa svojim naboljim prijateljem Stefom, Siger pronalazi motokros stazu nedaleko od sela. Radnja se ubrzava kada Siger ubrzo započne vezu sa Džesikom. On je konačno čovek u očima svog grubog starijeg brata Edija, koji se u tajnosti trka mopedom na motokros stazi. Siger o ovome ne govori svome ocu, koji se često prepire sa buntovnim Edijem otkako im je majka umrla. Siger pokušava da pomiri ovu dvojicu, ali on misli na druge stvari, pošto mu je sve teže da porekne svoja osećanja prema Marku.

Nedelja, 22. februar

17:00h O Suzan Zontag

Regarding Susan Sontag
Režija: Nancy D. Kates
SAD, 2014.
Dokumentarni film
Trajanje: 100 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Best Documentary Feature Tribeca Film Festival

IMDb   Website 

Film „O Suzan Sontag“ se intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka. Suzan Sontag je zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere postala jedna od najbitnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Ovaj dokumentarac prikazuje život Sontagove kroz arhivski materijal, priče njenih prijatelja, porodice, kolega i ljubavnika, kao i njene reči koje čita Patriša Klarkson. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru; od rane udaje do njene poslednje ljubavnice, „O Suzan Sontag“ daje fascinantnu perspektivu na život velike književne kritičarke i spisateljice, čija dela iz oblasti fotografije, o ratovima, bolestima i terorizmu i danas imaju veliki značaj.

Regarding Susan Sontag Trailer from Nancy Kates on Vimeo.

Ponedeljak, 23. februar

17:00h Dve majke

Two mothers/ Zwei Mütter
Režija: Anne Zohra Berrached
Uloge: Karina Plachetka, Sabine Wolf, Florian Weber
Nemačka, 2013
Igrani film
Trajanje: 75 min.
Jezik: Nemački
Titl: Srpski
Nagrade: DIALOGUE en Perspective Berlinale

IMDb 

Katja (43) i Isabela (37) odluče da dobiju dete. Ovaj bračni par se slaže da ne žele da neko treći ima pravo glasa: one traže spermu, a ne oca. Kao i mnogi lezbejski parovi u Nemačkoj, one shvataju da je put do običnog deteta mnogo teži nego što misle: većina banki sperme i klinika za plodnost ne pružaju usluge homoseksualnim parovima iz zakonskih razloga. I kada napokon nađu doktora koji im ponudi vrlo skupe tretmane inseminacije, u narednim mesecima do oplodnje nikako da dođe. Katja želi da odustanu od tretmana, dok Isa pati sve više zbog neuspeha i loše finansijske situacije koja im preti. Međutim, ona ne može da odustane i nalazi trgovca koji prodaje aparate kojima se žene mogu same inseminirati kod kuće. Hiljade muškaraca nudi spermu u zamenu za novac na njegovoj veb stranici. Počinje kasting za potencijalnog donora, koji traje nekoliko napornih nedelja. Za ovo vreme, Katja otkriva da je Isa spremna i na to da odustane i od njihovog dogovora i veze da bi ispunila svoju želju da zatrudni. Kada konačno upoznaju 31-godišnjeg muškarca čija je šifra NAPRED ZA ZLATO, a koji je na ovaj način već postao otac dvadesetoro dece za tri godine i traži redovni kontakt sa detetom, Isa nastavlja po svome i ignoriše Katju. Napred Za Zlato ejakulira u posudu, a Katja u Isu ubrizgava belo zlato za kojim su toliko čeznule.

Utorak, 24. februar

17:00h Krug

The Circle
Režija: Stefan Haupt
Uloge: Babett Arens, Aaron Hitz, Martin Hug
Švajcarska, 2014.
Dokumentarni/igrani film
Trajanje: 102 min.
Jezik: Nemački
Titl: Srpski
Nagrade: Panorama Audience Award Berlinale, Teddy Berlinale

IMDb Website 

Cirih sredinom pedesetih godina prošlog veka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije „Der Krajs“ („Der Kreis“). Tu upoznaje transvestitsku zvezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Rebi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u celoj Evropi gleda kao na pionira gej emancipacije. Ernst je rastrzan između svog buržoaskog načina života i posvećenosti homoseksualnosti, a Rebiju je ovo prva ozbiljna ljubavna veza, veza koja će trajati čitav život.

Film se iz sadašnje perspektive bavi vremenom kada je „majka“ svih evropskih homoseksualnih organizacija bila na vrhuncu do trenutka kada je polako počela da se raspada. U vreme kad je ugnjetavanje homoseksualaca bivalo sve intenzivnije u Cirihu, dva mlada i veoma različita muškarca se bore za svoju ljubav i, uz prijatelje, za prava homoseksualaca.

Sreda, 25. februar

17:00h 52 utorka

52 Tuesdays
Režija: Sophie Hyde
Uloge: Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Mario Späte
Australija, 2013.
Igrani film
Trajanje: 109 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Crystal Bear Berlinale, Directing Award Sundance Film Festival

IMDb    Website 

Šesnaestogodišnja Bili mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol, što dovodi do toga da provode vreme zajedno samo utorkom po podne. „52 utorka“ je film sniman tokom cele godine – svake nedelje samo utorkom, i to je priča o željama, odgovornostima i transformaciji puna emotivnog naboja.

Tinejdžerka Bili smatra da zna sve o svojoj majci, pa je iznenađena kada sazna da ova planira da postane muškarac. Povrh toga je i uznemirujuća odluka njenih roditelja da Bili živi sa ocem cele godine. Majka i ćerka obećavaju jedna drugoj da će se viđati svake nedelje bez izuzetka, svakog utorka tokom te godine.

Bili kao da mirno posmatra kako njen nekad blizak odnos sa majkom prerasta u nezadovoljavajuća popodneva utorkom i tako, polako, ona započinje veze sa drugim ljudima. Koristeći to što je jaz među članovima porodice sve veći, Bili sklapa neobično prijateljstvo sa dvoje starijih đaka iz škole i doživljava upravo ono jedino iskustvo koje još ne razume – seks. Međutim, kako Bili postaje nezavisna i počinje da oponaša sve otuđeniji život svoje majke, ona otkriva i da su tajne teret, ali i da su nužne na putu ka ostvarenju želja. Ovaj film je sniman tokom cele godine, svake nedelje samo utorkom, a ova jedinstvena pravila filmske produkcije daju retku originalnost ovoj priči o željama, odgovornostima i transformaciji punoj emotivnog naboja.

 

porn